Mijn werk laat me niet los!

Gebeurt het je weleens dat je ‘s ochtends met je baas onder de douche staat? Bij wijze van spreken dan: je hebt binnenkort een functioneringsgesprek en tijdens het douchen neem je het hele scenario alvast door. Je bedenkt wat hij gaat zeggen en wat jij dan terugzegt, hoe hij dan weer reageert en zo verder. Ondertussen slaat de stress toe. Ken je dat verschijnsel?

Dat je dus heel ergens anders bent met je gedachten dan in het huidige moment. Het douchen zelf ontgaat je en je voert alle handelingen uit op de automatische piloot. Hier kan een flinke dosis Mindfulness je helpen. Het kan namelijk ook anders.

Je stapt onder de douche, en de gedachte aan het gesprek met je baas komt bij je op. Je ziet dat de gedachte er is, verwelkomt hem even en laat de gedachte dan weer gaan. Het is immers maar een gedachte, je hoeft er geen gedachtentrein van te maken. Hij mag ook weer wegdrijven als een wolk die voorbij komt en weer verdwijnt, je hoeft er even niets mee. Want je gaat nu douchen en je richt daar je aandacht op.

Vervolgens draai je de kraan open, geniet van het warme water op je lichaam, de geur van de douchegel, het gevoel van de douchespons op je huid en eventueel (als je durft) de sensatie van het langzaam wat kouder wordende water. En uiteindelijk het afdrogen. Doe het met aandacht en wordt je bewust van de vorm van je lichaam en hoe de handdoek aanvoelt. Merk op wat het met je gedaan heeft.

Zie je het verschil? In het ene geval ben je na afloop helemaal opgefokt en gestrest, in het andere geval voel je je verfrist en ontspannen. Je bent helemaal in het hier en nu.

Als je je gedachten ziet als wolken die langzaam je blikveld indrijven, maar ook weer verdwijnen en oplossen, dan besef je dat je niet met iedere gedachte aan de slag hoeft.  Je kunt hem ook weer loslaten. Deze vaardigheid train je als je regelmatig mediteert. Met mediteren leer je om ruimte te scheppen tussen jezelf en je gedachten. Dan merk je dat je gedachten hebt, maar ze niet bent. En uiteindelijk gaat het helemaal vanzelf. Dan kun je overal mindful zijn!

Tijdens de trainingen mindfulness is er ruimte om te leren mediteren. Ben je in april ook bij de basistraining? Geef je snel op, we beginnen 9 en 12 april. Op deze website bij contact kun je je aanmelden. Tot gauw!