Ik kan niet langer wachten!

Voel je vaak ongeduld en onrust? Dan is het voor jou een uitdaging om met de vaardigheid geduld te oefenen. Geduld is één van de acht vaardigheden van de Mindfulness. Maar wat is geduld eigenlijk en waarom is het een positieve vaardigheid?

Het is zinvol om even een definitie op te zoeken op Wikipedia. Daar staat: het woord geduld wordt gebruikt om het vermogen om ergens op te kunnen wachten aan te geven. Iemand wordt als geduldig aangeduid als deze instaat is te leven met onvoldane verlangens of onvervulde wensen. Zo: ga er maar aan staan in onze maatschappij, waar alles lijkt te draaien om consumptie, altijd gelukkig te zijn en te ‘genieten’. Als ik een paar trefwoorden uit de definitie haal: kunnen wachten en kunnen leven met onvoldane verlangens en wensen.

Mogelijk kamp je ook met onrust en ongeduld, met als gevolg dat je je altijd opgejaagd voelt en het idee dat je nergens tijd voor hebt. Komt dat omdat je afgeleerd hebt om te wachten? Je wilt het nu!

3 Tips voor meer geduld

  1. Allereerst heeft geduld alles te maken met de acceptatie van onvoldane verlangens. Als je voortdurend heel veel verlangt van jezelf, van andere mensen en van het leven, dan leef je in ongeduld. Je kunt niet wachten tot je het voor elkaar hebt. Maar ondertussen leef je niet in het hier en nu, maar in de toekomst waarin het ooit voor elkaar komt. Je vergeet te leven. Een voedingsbodem voor ontevredenheid. Een cursist zei eens tijdens de afsluitende sessie van de Mindfulness: ‘Als ik zo terugkijk op de afgelopen jaren van mijn leven, dan zie ik mezelf als een Rupsje Nooitgenoeg. Dat is nu heel anders geworden dankzij de training’.
  2. Leer jezelf kennen. Onderzoek hoe ongeduld, onrust, onvrede en andere emoties aanvoelen in je geest en in je lichaam. Pas als je dit herkent bij jezelf kun je je trainen om iets met dit gevoel te doen. Als je geest geagiteerd is en je lichaam gespannen, dan kun je ook naar manieren zoeken om even stil te staan bij jezelf, de spanning af te voeren en terug te schakelen. Even een blokje om met de hond, een half uur even onkruid trekken in de tuin of 10 minuten mediteren. Zoek een manier die bij jouw past.
  3. Vorm ongeduld om naar geduldig zijn. Natuurlijk kost dit oefening – geduldige oefening. Verwacht niet dat het morgen voor elkaar is. Geduld vraagt ook om zelfcompassie. Heb geduld met jezelf en merk op als dat niet zo is. Zonder jezelf te veroordelen of op je kop te geven. Wat je kan helpen is de supermarkt meditatie. Hieronder leg ik uit hoe dat gaat.

Supermarktmeditatie

Momenten waarop je bij uitstek kunt oefenen zijn bijvoorbeeld files in het verkeer of in de wachtrij bij de kassa (gedachte: ik sta altijd in de verkeerde rij).

Als eerste merk je op dat je op de situatie reageert met ongeduld, irritatie, stress of woede. Deze middag had ik het zelf nog bij de hand, de man voor me in de rij bij de supermarkt was vergeten zijn groente af te wegen. Grrrr! Vraag jezelf dan af: kan ik nu iets doen om de situatie te veranderen, zonder dat ik zaken erger maak voor mezelf en anderen? Als je antwoord nee is (wat meestal zo is), kijk dan eens wat je aan goeds of positiefs aan de situatie kunt ontdekken. Mogelijk wordt je even stil gezet en kun je dit moment benutten als rust- en reflectiemomentje.

De 2e stap is: ga met je aandacht naar je adem. Een paar keer diep ademen is meestal al voldoende om de emotie te verminderen. Vervolgens is het tijd voor een moment van reflectie. Vraag aan jezelf; wat is er zo erg aan deze situatie? Waarom die onrust of dit ongeduld? Wat zijn mijn gedachten hierover? En zijn ze de waarheid?

De 3e stap: kijk met compassie naar jezelf en die ander en ontspan.

Fijn oefenen de komende tijd met deze inzichten!