As ’t net kin sa’t moat…

As ‘t net kin sa’t moat… dan moat it mar sa’t kin.

Wat zullen we nu krijgen, zul je misschien denken. Een blog in het Fries?

Nee hoor, maak je niet ongerust, alleen maar de eerste zin. Ik stam af van Friese ouders en voorouders en ik wil je deze keer iets vertellen over een wandbord dat bij ons thuis aan de wand hing. Dit is een foto ervan.

Voor mensen die geen idee hebben wat er staat een vertaling:

‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.’

Regelmatig wees mijn moeder naar dit bord, als ik me kwaad maakte over iets wat niet ging zoals ik dat wilde. Met mijn perfectionistische aard gebeurde dat dus behoorlijk vaak. Door de tekst op dit bord, leerde ik in mijn jeugd al snel de kracht van Flexibiliteit. En snel te schakelen. Als het op de ene manier niet lukte, dan kon ik het altijd nog op een andere manier proberen. Een andere manier die dan wel resultaat gaf. Niet vastzitten in verwachtingen en automatische patronen. Niet blijven hangen in teleurstellingen. Het kan altijd anders.

Sinds ik Mindfulnesstrainingen geef, bekijk ik dit oude vertrouwde wandbord weer met ‘nieuwe ogen’. Deze oude Friese wijsheid gaat ook over de Mindfulness begrippen: Acceptatie, Loslaten en over steeds ‘Opnieuw beginnen’.

In het leven zijn er veel situaties die heel verdrietig en tegelijkertijd uitdagend zijn, zoals scheiding, verlies van je baan of afnemende gezondheid. En natuurlijk nog veel meer. De beoefening van de genoemde houdingen van Mindfulness kunnen je veel steun geven in deze situaties. Pas als je in je leven een moeilijke situatie accepteert en losgelaten hebt dat het anders zou moeten zijn, dan kan je weer verder met je leven. Niet gelaten en passief, maar het feit dat je altijd kunt kiezen voor ‘Opnieuw beginnen’ laat je dan nieuwe mogelijkheden zien.

Zo’n oude Friese wijsheid: Die Friezen zijn zo gek nog niet! Maar dat wist ik al langer….