Wat doe ik nu weer fout?

Veel mensen hebben in hun leven last van perfectionisme en zijn daarom angstig om fouten te maken of een verkeerde keuze te doen.

Ik was één van hen. Als ik terugkijk, zie ik dat ik vaak te krampachtig bezig was, omdat ik het allemaal heel goed wilde doen. Dat heeft me veel goeds gebracht, maar ook heel veel stress gegeven. Had ik de wijze les van mijn vader maar eerder beter begrepen. Als we samen op pad gingen om te schilderen en te aquarelleren, viel het me op dat hij in no time het hele tafereel erop had staan, terwijl ik in houtskool nog bezig was met een lijntje zus of zo. Ik was bang om het fout te doen. Als hij mij dan weer eens zag twijfelen, riep hij bemoedigend: “Het is maar een velletje papier, Tina. Je kunt zo weer opnieuw beginnen.”

En dat was – in een notendop – een geweldige les. Want de angst voor fouten maken maakt, dat je verkrampt en vaak dingen uitstelt. Heb je een fout gemaakt, blijf daar dan niet in hangen, hoe erg het ook lijkt. Vergeef jezelf liever en probeer er iets uit te halen dat positief is. Vergeet niet dat je van dingen die je uitprobeert en die niet tot het gewenste resultaat leiden, juist ontzettend veel kan leren.

Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp zei daarover: “I have not failed. I’ve just found 10.000 ways that won’t work. Edison had een ‘Growth mindset’. Met iedere mislukking probeer je het opnieuw, en heb je geleerd van de vorige keer. Het is het proces wat we kennen van de Mindfulness: Accepteren en Loslaten en dan ga je weer verder met je leven. Iedere les brengt je verder. De weg zelf is spannend en uitdagend.

Als je heel veel verwachtingen hebt en gaat voor een vastomlijnd resultaat, creëer je voor je zelf al snel een ‘Fixed mindset’. Je wordt statisch, staat niet open voor’negatieve’ feedback en gaat snel in de verdediging. Daardoor mis je mogelijkheden om verder te groeien.

Dus begin, onderzoek, laat dingen ‘mislukken’ en begin opnieuw.

Dezelfde Edison zei daarover:”Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try one more time”.

De laatste jaren besef ik steeds beter dat het velletje papier van mijn vader betrekking heeft op ieder aspect in je leven. Alle angsten, blokkades en je uitstelgedrag kun je de baas worden met het geheim van mijn vader.

Dus: kom op, niet bang zijn!