Veerkracht opbouwen

Talloos zijn de momenten waarop het leven je uitdaagt en een beroep doet op je veerkracht. Tegenslagen weer te bovenkomen, weer terug veren en dan later beseffen dat je er sterker uitgekomen bent. Herken je dat, hoe lastig het is om dat te kunnen?

Om een paar situaties te noemen:

  • Je wordt ontslagen
  • Je krijgt plotseling een nare leidinggevende
  • Je gaat scheiden
  • Het bedrijf gaat failliet
  • Je verliest een dierbaar iemand
  • Je wordt ziek

Ongetwijfeld kan de lijst met voorbeelden veel langer zijn.

We kunnen het als we het over veerkracht hebben, veel leren van de natuur. Let maar eens op bij een zware storm: bomen vallen om met wortel en al of knappen af als luciferhoutjes. Riet daarentegen, buigt wel onder het geweld van een storm, maar is buigzaam en soepel. Om die reden richt het zich altijd weer op.

Buigzaamheid en flexibiliteit zijn dus de eigenschappen die je nodig hebt. En de acceptatie dat de situatie is zoals die is. Verzet daarentegen maakt je star en stijf in je denken. Besef ook dat in deze situatie je emoties kennen en herkennen, kunnen bijdragen aan je veerkracht. Veel te vaak verzetten we ons daartegen, waardoor we wrok opbouwen en onszelf in een slachtofferpositie manoevreren. We krijgen medelijden met onszelf, waardoor we steeds verder wegzinken in het moeras van negatieve gedachtenpatronen.

Veerkracht kun je versterken door positief denken. En ja dat kun je dus leren en opbouwen.  Je kunt jezelf daarin ondere andere trainen door iedere dag 3 dingen op te schrijven die fijn waren en waar je dankbaar voor bent. Dat hoeven geen groots en meeslepende dingen te zijn. Eigenlijk juist niet. Bijvoorbeeld: ik hoorde een kikker kwaken in de sloot of een klein meisje lachte naar mij in de supermarkt. Kleine positieve dingen opmerken, traint je brein om steeds meer positiefs te ervaren. Als je dan ’s avond voor naar je bed gaat het opschrijft, dan ga je met een positieve mindset slapen en slaap je beter.

Je veerkracht hangt ook samen met het juist waarnemen van gebeurtenissen. Stress en angst vernauwen je blik waardoor je geneigd bent veel dingen negatief te interpreteren. Je gaat piekeren en je hoofd raakt steeds voller.

Mindfulness beoefenen helpt je uit je hoofd te raken en de uitknop weer te vinden. Zo vind je ook je veerkracht weer terug.

Wil je meer weten? Kom dan (online) langs voor een kennismakingsgesprek en stel alle vragen die je hebt. Dan kan je zelf beoordelen of Mindfulness iets voor je is!