Opmerkzaamheid, wat levert het op?

Tijdens de trainingen Mindfullness komt het natuurlijk vaak aan de orde; hoe je met aandacht dingen kunt doen waarmee je meer in het hier en nu komt. Toch zijn er voordelen van Mindfulness die ik nog wel eens extra wil benadrukken. Opmerkzaamheid is er van, deze ik graag in dit blog wil bespreken.

Opmerkzaamheid ontstaat wanneer je dingen met aandacht doet en tegelijkertijd je helemaal openstelt voor de ervaring. Een houding waarbij je je instelt op het beleven van alles, alsof het de eerste keer is. Zoals een kind met alles blij kan zijn, een grasspriet in een weiland of een schelpje op het strand. Alles opnieuw bekijken.’ Nieuwe ogen’ krijgen. Een mooie quote van Marcel Proust is in dit verband: ‘De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen’.

Het spreekt voor zich dat je dit kunt toepassen op al je zintuigen. Het horen, ruiken, proeven en voelen.

Het begint allemaal met nieuwsgierigheid. Als je nieuwsgierig bent ga je vanzelf aandacht schenken aan wat je ziet, hoort etc. Vraag je dingen af zoals, waarom is de lucht blauw? Wat voor gedachten heb ik nu? Leer observeren vanuit het principe van ‘niet weten’ Alles is onbekend, alles is nieuw.

Het principe : ‘Nieuwe ogen’ gebruikte ik al volop in mijn vroegere werk als grafisch ontwerper. Veel creativiteit was het gevolg. Wil jij ook meer creativiteit in je leven of bijvoorbeeld meer opmerken tijdens een wandeling? Meer genieten? Pas dan dit principes eens toe. Je zult zien dat het je heel veel brengt.